Queer as the Ocean

Klimaatverandering is zo abstract, dat je het bijna niet kunt bevatten. Maar wat als je het met AI een gezicht geeft? Dat is precies wat designonderzoeker Carlo De Gaetano doet in zijn visuele onderzoeksproject Queer as the Ocean.
Klimaatverbeelding met visuele verhalen
Als mensen zien we de zee als bedreiging, handige hulpbron, leerzaam ecosysteem of recreatieve omgeving. Queer as the Ocean verkent een andere verbeelding. Door in een fictieve modeshoot de relatie tussen de mens en de zee te presenteren als ‘queer’, creëert De Gaetano een toekomstbeeld waarin de grenzen tussen mens en meer-dan-menselijk vervagen.

Zo kunnen de mens en de zee elkaar aanschouwen, momenten van intieme verbinding beleven en acceptatie vinden in een toekomst waarin ze allebei zullen veranderen.

De beelden zijn gemaakt met behulp van Midjourney. Met deze AI-tool genereerde De Gaetano zijn kunst op basis van tekstuele input. Dit visuele onderzoeksproject heeft tot doel klimaatverbeelding te verruimen, waarbij ook kritische vragen worden gesteld over de inherente vooroordelen en ethiek van generatieve AI.
Queer as the Ocean is ontwikkeld binnen het programma Climate Imaginaries at Sea, een samenwerking tussen het Visual Methodologies Collective (HvA), Art & Spatial Praxis (Rietveld Academie), DAS Research (AHK) en externe partners.
­